kfp 120
 
 
 
 

Το Οίτυλο

Από παιδί, με μάγευε ο κόσμος της φωτογραφίας.

Όταν πρωτόπιασα στα χέρια μου μια μικρή φωτογραφική μηχανή του πατέρα μου, αμέσως κατάλαβα πως ανακάλυψα τη “φίλη” που θα με συντρόφευε και θα γίνονταν συνοδοιπόρος μου, για το υπόλοιπο ταξίδι της ζωής μου.

Στα 40 χρόνια της πορείας μου σαν φωτογράφος, γεύτηκα την μυρωδιά των φιλμ και την ψυχική ηρεμία που προσφέρει ο σκοτεινός θάλαμος αλλά βίωσα και την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία αναπόφευκτα επηρέασε και το αντικείμενο της δουλειάς μου.

01 leica 320

Έτσι, από φωτογράφος γνωστών δισκογραφικών εταιριών και έργων τέχνης αξιόλογων καλλιτεχνών, πέρασα στη διαφημιστική, την εμπορική φωτογραφία και την παρουσίαση φωτογραφίας μέσω H/Y.

Από το δέος της εκτύπωσης στο χέρι, στον ενθουσιασμό της ψηφιακής τεχνολογίας και εκτύπωσης. Κι αφού τα πάντα στη φύση έχουν ροή και δεν μένουν στάσιμα, ένιωσα κάποια στιγμή την ανάγκη να επικεντρωθώ και να αφοσιωθώ με πάθος στο προσωπικό μου όραμα, βασισμένος στη δική μου οπτική και αισθητική, χωρίς κατευθύνσεις και οδηγίες.

02 leica 320

Να συγκεντρώσω τα υλικά που με ερεθίζουν και με γοητεύουν και να συνθέσω τον δικό μου εικονικό και συναισθηματικό κόσμο.

Εκείνη ακριβώς τη στιγμή γεννήθηκαν οι εκδόσεις Οίτυλο, που πήραν το όνομά τους, από την επιθυμία μου να τιμήσω τον τόπο στον οποίο έζησαν οι πρόγονοί μου.

Σημείο αναφοράς λοιπόν σε αυτήν την ακούραστη και περιπετειώδη περιπλάνηση, αποτελεί το Οίτυλο.

03 leica 320

Με τα βιβλία μου ευελπιστώ να πάρω μαζί μου τον αναγνώστη, σε ένα νοσταλγικό και ατμοσφαιρικό ταξίδι, στην Ελλάδα που χάνεται.

Να ζωντανέψω τις παγωμένες στιγμές και να του προσφέρω αισθητική απόλαυση αλλά και ποικιλία συναισθημάτων, προσπαθώντας όσο γίνεται περισσότερο, να διατηρώ την εικόνα που αιχμαλωτίζεται με το κλικ της μηχανής και να μην επεμβαίνω με ιδιαίτερη επεξεργασία σε αυτήν.

Όμως, η καλλιτεχνική μου ευαισθησία δεν σταματά στην φωτογραφία. Ρομαντικός περιπλανώμενος στους δρόμους των τεχνών κι  ορμώμενος από την αγάπη μου για την ποίηση, την ζωγραφική, την μουσική κι όχι μόνο, πήρα την απόφαση να δημιουργήσω αυτόν τον ιστότοπο για να σας ξεναγήσω στη δουλειά μου και τον κόσμο μου.

04 leica 320

Σκοπός του, δεν είναι μόνο οι αναρτήσεις των έργων, με τα οποία καταπιάνομαι προσωπικά, προς απλή κατανάλωση, είναι και να προτείνει ιδέες που θα απολαμβάνει ο επισκέπτης ως μέσο ανάτασης, παρηγοριάς κι έμπνευσης ίσως.

Να γίνει ένα σημείο συνάντησης και φιλοξενίας καλλιτεχνών από διάφορους χώρους της τέχνης, των οποίων το Οίτυλο, αναγνωρίζει το ταλέντο τους και εκτιμά την δουλειά τους.

Το μεγαλύτερό μου πάθος σαν φωτογράφος και καλλιτέχνης, είναι να εξεγείρω κάτι στην ψυχή του κόσμου κι αυτό μοχθώ να κάνω και με τα μουσικά βίντεο που συνθέτω αλλά και με την απαγγελία που είναι η πιο πρόσφατη ενασχόλησή μου.

Άλλωστε, σαν απόφοιτος δραματικής σχολής κι έχοντας θητεύσει στο θέατρο κάποια χρόνια, καταλαβαίνει κανείς το πόσο επηρεάστηκε από την υποκριτική, το φωτογραφικό μου έργο και η πορεία μου γενικότερα. Αν καταφέρω να ανασύρω μια αδρανή μνήμη σας ή να σας μεταφέρω ένα παρατεταμένο, μακροχρόνιο μήνυμα μέσα από εδώ, τότε θα είμαι ευτυχής σαν καλλιτέχνης. 

Κι επειδή πάντα προτιμώ να μιλάνε τα έργα από μόνα τους, κάπου εδώ, το Οίτυλο σας καλωσορίζει και σας εύχεται καλή ξενάγηση στον δημιουργικό του κόσμο.

Κώστας Φ. Παπακωνσταντίνου

 

 

 
 
10 to oitylo 320
 
12 to oitylo 320
 
02 to oitylo 320
 
11 to oitylo 320
 
03 to oitylo 320
 
04 to oitylo 320
 
05 to oitylo 320
 
06 to oitylo 320
 
07 to oitylo 320
 
08 to oitylo 320
 
09 to oitylo 320
 
13 to oitylo 320