Μια μαγική απόδραση στα ειδυλλιακή χώρα του μύθου, στη γη της Αρκαδίας, οργάνωσε για εμάς ο φωτογράφος Κώστας Παπακωνσταντίνου, με οδηγό και άριστο ξεναγό μας το φωτογραφικό του φακό.
Δημητσάνα, Γορτυνία, Μαντινεία, Λιθοβούνια, Καρύταινα, Στεμνίτσα, Ζάτουνα. Επτά σταθμοί στο χρόνο, επτά μικρά θαύματα έτοιμα να αποκαλυφθούν και να ξεδιπλώσουν όλο το μεγαλείο μπροστά στα μάτια μας.
Παρέα με την πολυάριθμη συνοδεία του θεού Πάνα (Σειληνούς, Μαινάδες, Δρυάδες, και Ναϊάδες) θα χαθούμε σε μύθους της αρχαίας εποχής κοντά στο Δία, τον Ποσειδώνα, την Ήρα, τον Ερμή, τον Ασκληπιό – θεούς που σύμφωνα με τη μυθολογία γεννήθηκαν στην Αρκαδία.
Η περιοχή απέκτησε την ονομασία της από το μυθικό Αρκά, γιο του Δία και της Καλλιστώς, ενώ ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως η εγκατάσταση των Αρκάδων έγινε πριν την εμφάνιση της Σελήνης.
Ο Παυσανίας αναφέρει δε, ότι στην εποχή του οι Αρκάδες αυτοχαρακτηρίζονταν προσέληνοι.
Καθώς θα ξεφυλλίζουμε λοιπόν αυτό το λεύκωμα, ένα μυστικό φως από το παρελθόν –το φως το προσέληνον- θα ’ρχεται να φωτίζει τα βουνά της Αρκαδίας, σπίτια και εκκλησίες σπάνιας ομορφιάς που αντέχουν πεισματικά στο πέρασμα του χρόνου.
Οι εξαιρετικές φωτογραφίες του Κώστα Παπακωνσταντίνου απαθανατίζουν το γεγονός πως ο ορεινός χαρακτήρας του αρκαδικού ανάγλυφου σε αρμονία με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική δίνουν σε κάθε γωνιά της Αρκαδίας ένα ιδιαίτερο χρώμα. Πέτρα, ξύλο, κεραμίδια, περίτεχνες καγκελόπορτες, χρωματιστοί φεγγίτες και μπαλκόνια μοναστηριών, που κρέμονται στο γκρεμό, αποδίδουν φόρο τιμής στα θεία.
Τοπία και εικόνες εναλλάσονται, οδηγώντας μας από τις όχθες του ποταμού Λούσιου και τα ερείπια της αρχαίας Γόρτυνας στο φραγκικό κάστρο της Καρύταινας, σε μετα βυζαντινές εκκλησίες και μπαρουτόμυλους στη Δημητσάνα. Εκεί που το ταξίδι στις εικόνες και τους στίχους θα τελειώσει, θα ’ρθει το προσέληνον φως να φωτίσει την αρχή ενός νέου ταξιδιού: αυτού “εντός” μας.
Θωμαϊς Πετραλή